Weloverwogen

Facebook Ekklesia Tilburg Twitter Ekklesia Tilburg

Recente overwegingen, uitgesproken in een viering van Ekklesia Tilburg

 

Zondag 6 oktober 2019

Foto van Gerd Altmann via Pixabay

Overweging door Jan van de Sman bij Habakuk 1, 2 t/m 4; 2, 1 t/m 4 en Lucas 17, 5 t/m 10

Habakuk is ten einde raad en de wanhoop nabij. De koning had het waanzinnige idee om in opstand te komen tegen de overheersende machten. De profeten hadden nog zo gewaarschuwd, dat zo’n opstand een ramp zou worden. En inderdaad, de Babyloniërs hadden gereageerd met grof geweld, verwoestingen, en deportaties. Het land is nu één grote chaos.

Lees meer...

Zondag 22 september 2019

Foto Steve Buissinne via Pixabay

Overweging bij Amos 8, 4-7 en Lucas 16, 10-13  

Beide lezingen van vandaag gaan over God en over geld. En vooral de eerste lezing uit de kleine profeet Amos, bracht me als vanzelf terug naar mijn studententijd. U moet namelijk weten dat ik in de jaren 70 van de vorige eeuw theologie studeerde, en dat het in die tijd in onze kringen volkomen vanzelfsprekend was

Lees meer...

Zondag 9 juni 2019

 

Foto Pixabay

Overweging Pinksteren

Pinksteren is het feest van de geest; van begeestering en bezieling dus. Het is naast Kerstmis en Pasen een van de drie onweersproken hoogfeesten van de christelijke kerken. Maar het is van die drie toch het minst geprofileerde. Iedereen kent wel ‘het gevoel van’. Van Kerstmis of Pasen. Maar wat is ‘het gevoel van’ Pinksteren?

Lees meer...

Zondag 23 juni 2019

 

Foto Pixabay

'Laat je niet verblinden'
Overweging door Huub Evers bij Jesaja 65, 1-9 en Lucas 8, 26-39

Geloof het of geloof het niet, maar in het Vaticaan kun je tegenwoordig een cursus duiveluitdrijving volgen. De cursus duurt een week en wanneer je in die week goed je best gedaan hebt krijg je een certificaat en ben je dus gediplomeerd duiveluitdrijver. Ik las dit bericht enkele weken geleden op de nieuwssite van de NOS, toch een betrouwbare bron zou je denken.

Lees meer...

Zondag 16 juni 2019

  

Foto Pixabay

'Opnieuw geboren'
Overweging door Simone Snakenborg bij:
Spreuken 8,22-31, Openbaring 4,1-11 en Johannes 3,1-16

 

Wie herkent het niet, in zichzelf of om zich heen. Je ziet ineens dat iemand is veranderd. In de volksmond heet dat vaak: hij of zij is volwassen geworden. Iemand is vader of moeder geworden, heeft een andere baan gekregen met nieuwe uitdagingen. Iemand heeft een relatie gekregen of is juist gescheiden. Zo iemand is dan ‘anders’ dan voorheen. Haar uitstraling is anders, misschien praat hij wel over andere onderwerpen. Wat mij opvalt is dat dat soort mensen dan soms ineens een ander kapsel hebben of een nieuwe bril. Zo iemand is gegroeid, anders geworden door wat hij of zij heeft meegemaakt.

Lees meer...

Copyright © 2013. All Rights Reserved.